Emanuel Tov, profesorul emerit al Universități Ebraice din Ierusalim va ține o prelegere la ITP

Emanuel Tov este unul dintre cei mai de seamă cercetători biblici, autor al peste 16 cărți și mai mult de 300 de studii seminale despre istoria textului biblic. Multe dintre cărțile sale au fost publicate de câteva ori și sunt folosite ca repere științifice și manuale în universități din lume. Poate cea mai cunoscută este lucrarea sa Textual Criticism of the Hebrew Bible (ed. a 3-a; Minneapolis: Fortress Press, 2012), un studiu sumativ important despre istoria textului Vechiului Testament. Dar și cartea sa despre importanța Septuagintei este foarte cunoscută: The Text-Critical Use of the Septuagint in Biblical Research (ed. a 3-a, complet revizuită, Winona Lake, IN: Eisenbrauns, 2015).

Lucrările lui Emanuel Tov se concentrează în primul rând asupra procesului de formare a textului biblic (Biblia Ebraică / Vechiul Testament). Textul grec, Septuaginta, și cele de la Marea Moartă sunt amplu reprezentate printre interesele sale de cercetare. El este editor șef al seriei Discoveries in the Judaean Desert, ediția princeps ale textelor din Qumran și împrejurimile. Totodată Emanuel Tov este și coordonatorul științific în pregătirea a câtorva baze de date electronice ale textelor antice biblice și parabiblice.

Prelegerea sa actuală intitulată Formarea Bibliei Ebraice va aborda câteva teme bine cunoscute din acest domeniu, cum ar fi importanța criticii textuale, sursele Vechiului Testament, problema autoritatății textului masoretic, traducerile antice ale Vechiului Testament, legătura dintre critica textuală și critica literară, etc.

Prelegerea va fi ținută în engleză. Materialul de pregătire pentru această întâlnire este disponibil prin lincurile de mai jos:

  • A 2-a ediție ale manualului foarte bine cunoscut, Textual Criticism of the Hebrew Bible, este descarcabilă prin pagina de web a autorului (http://emanueltov.info). Ediția a 3-a este parțial acesibilă prin GoogleBooks.

Accesul la această ocazie este gratuit publicului. Dat fiind natura subiectului abordat vă este recomandat să aveți o biblie ebraică la îndemână. Vă așteptăm cu drag.

Pagina de web al lui Emanuel Tov: http://emanueltov.info.