Olvastam egy jó könyvet... Időszerű beszélgetések kortárs teológiáról (8) - Téma: Ifjúsági munka

Mi a célja valójában az ifjúsági munkának? És van-e jövője? Andrew Root, az ifjúsági munka és a gyakorlati teológia egyik vezető mai tudósa ezekre a kérdésekre keresi a választ. Ebben a könyvben egy kiválóan módon megírt, fiktív elbeszélés szövődményében diagnosztizálja az egyház előtt álló kihívásokat, hogy új jövőké-pet kínáljon a 21. századi ifjúsági szolgálat számára.

Andrew Root a szülőkkel készített interjút, amelyek alapján azt vizsgálja, hogy a szülők szemlélete a jó életről hogyan befolyásolja az ifjúsági szolgálatot. A mai kultúrában az ifjúsági szolgálat nem versenyezhet a sporttal, a vizsgákra való felkészüléssel és azzal a számtalan más tevékenységgel, amelyben a fiatalok részt vesznek. A fiktív történeten keresztül a szerző új gondolkodásmódot kínál az ifjúsági szolgálat céljáról: mint ami nem a boldogságról, hanem az örömről szól. Az öröm pedig a jó megtapasztalásának érzése. Ahhoz, hogy az ifjúsági munka az örömről szóljon, túl kell lépnie az ifjúsági csoportos modelleken, és át kell dolgoznia azokat a feltételezéseket, amelyek szerint a szülők modern társadalomban az identitást és a boldogságot elképzelik.

Andrew Root, The End of Youth Ministry? Why Parents Don’t Really Care about Youth Groups and What Youth Workers Should Do about It. (Vége az ifjúsági szolgálatnak? Miért nem igazán érdeklik a szülőket az ifjúsági csoportok, és mit kellene tenniük az ifjúsági munkásoknak ez ellen?) (Baker Academic 2020) című könyvéről Gecse Krisztián Dániel teológus hallgató tart felvezetőt.

A bemutató és beszélgetés időpontja 2022. május 25, szerda 19.00 óra. Helyszíne a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet 205-ös tanterme.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

További információ: 2016 óta, a Hilfswerk der Evangelischen Kirchen Schweiz (HEKS) és egyéb szervezetek támogatása segítségével folyamatosan bővül a Teológiai Intézet könyvtári állománya olyan kiváló szakkönyvekkel, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy hű képet kapjunk a keresztyén teológia mai főbb irányvonalairól, hangsúlyos kérdéseiről, problémáiról. Ezeket a könyveket szeretnénk életre kelteni, behozni a köztudatba úgy, hogy beszélünk róluk. Kötetlenül, egy csésze tea mellett. Az esemény nyitott bármely érdeklődő számára.

A 2021-2022. akadémiai évben ezt az eseménysorozatot a magyar Nemzeti Tehetségprogram támogatásával valósítjuk meg. Az esemény plakátjának PDF változata letölthető a jobb oldali sávból.

Támogató