Anul universitar va începe cu douăzeci și patru de studenți noi

Duminică după-amiază, 20 septembrie 2020, s-a deschis noul an academic într-un cadru ceremonial. În locul celor douăzeci și trei de studenți absolvenți, care au fost predate către bisericile susținătoare, vor intra douăzeci și patru de studenți noi admiși în perioada de admitere din toamnă.


Duminică după-amiază, 20 septembrie 2020, s-a deschis noul an academic într-un cadru ceremonial. În locul celor douăzeci și trei de studenți absolvenți, care au fost predate către bisericile susținătoare, vor intra douăzeci și patru de studenți noi admiși în perioada de admitere din toamnă.

În discursul său de deschidere a anului universitar, dr. József Vilmos Kolumbán, rectorul Institutului Teologic Protestant a subliniat că „doar în anii de război s-a mai întâmplat ca începerea sau încheierea tradițională a anului universitar să fie perturbată”. Totuși, noul an academic se începe cu speranța că „Dumnezeul nostru ne va purta grija și va fi alături de noi, protejându-ne de încercări peste puterile noastre”.

În discursul său rectorul a reamintit cele mai importante realizări și evenimente din anul universitar anterior. În perioada 2019-2020 s-a desfășurat reacreditarea a masteratului de teologie protestantă pastorală. Rectorul și-a exprimat aprecierea față de liderii instituționali implicați în această activitate.

Acest eveniment a fost urmat în scurt timp de alegerile universitare și reînnoirea conducerii Institutului. În februarie 2020, Senatul Institutului a confirmat rezultatul alegerilor, potrivit căruia József Vilmos Kolumbán va conduce Institutul Teologic Protestant pentru următorii patru ani în calitate de rector. Totodată Sándor Kovács a fost desemnat ca vice-rector, și Csaba Balogh a fost ales ca decan, susținând rectorul în activitatea administrativă instituțională.

În ceea ce privește situația actuală, în anul universitar 2019-2020, universitatea a avut 14 profesori cu normă întreagă, 1 cadru didactic asociat, 1 profesor angajat contract pe perioadă determinată (11 reformați, 4 unitarieni și 1 luteran), ai căror activitate a fost completată de încă 12 cadre angajați cu plata cu oră, cu atribuții de predare în conformitate cu curiculul universitar.

În cursul 2019-2020 s-a desfășurat și examenul pentru ocuparea funcției de lector în cadrul Departamentului Vechiului Testament, aceaste fiind ocupată de dl. Szabolcs Kató. Elek Rezi, profesor de teologie sistematică unitariană, a împlinit vârsta de 65 de ani. În urma unei hotărâri a Senatului el își va exercita funcția de profesor în cadrul anului academic 2020-2021. Rectorul a evidențiat faptul că în ciuda perioadei actuale, care a însemnat un obstacol în calea realizării a mai multor evenimente științifice planificate, cadrele didactice au desfășurat activități de cercetare însemnante.

În ceea ce privește studenții, la anul academic 2020-2021 s-au însris un total de 162 de studenți la programele de licență și masterat de teologie (ERA: 91, ERPC: 41, BUM: 27, BELR: 3). Chiar dacă din cauza situației epidemiologice în al doilea semestru s-au suspendat mai multe activități studențești, servicii diaconale, de misiune, ultimul an academic s-a remarcat printr-o implicare mai amplă a studenților în cercetare științifică, mulți dintre aceștia și-au arătat interesul de a participa la conferința științifică a studenților, într-un număr mult mai mare față de anii precedenți.

Funcționarea Institutului nu ar fi imposibilă fără un fundament financiar stabil și un sprijin administrativ solid. Rectorul a mulțumit reprezentanților bisericilor și tuturor celor care contribuie din punct de vedere economic sau administrativ la menținerea ordinii, din interiorul și din afara Instituției.

În ceea ce privește planurile de viitor, Institutul se confruntă cu câteva sarcini importante. În 2021 va avea loc reacreditarea instituției, la cinci ani după ultima vizită a ARACIS. Între planurile pe termen scurt sunt incluse și repornirea școlii doctorale și, în paralel cu aceasta, revizuirea temeinică a curiculei universitare, pe tema căreia a început deja o consultare amplă.

După discursul rectorului, studenții noi admiși la licență de teologie protestantă au depus jurământul lor tradițional. Dl. Szabolcs Kató va fi mentorul studenților din anul I.

Ceremonia de deschidere a anului a înclus încă un element important: premierea studenților cu cele mai bune rezultate academice.

În conformitate cu tradiția universitară, dar de această dată fără prezența fizică a celor implicați, au fost distribuite într-un mod simbolic diplomele alumnilor care au absolvit instituția acum 60 și 70 de ani. Având în vedere situația actuală, ITP va trimite aceste diplome celor sărbătoriți prin poștă. Numele acestora au fost recitate în cadrul evenimentului.

Cuvântul de deschidere complet al rectorului poate fi descărcat din atașamentul atașat.