A început anul universitar 2021-2022

Institutul Teologic Protestant din Cluj-Napoca a început duminică, 19 septembrie un nou an universitar. Anul academic debutează cu 15 studenți noi la licență, respectiv cu un total de 139 de studenți. Programul începe cu prezență fizică.


Noul an universitar a început duminică, 19 septembrie. Slujba de deschidere a anului academic s-a desfășurat în Biserica Reformată centrală, slujba fiind coordonată de Tamás László Szegedi, directorul general al Eparhiei Reformate din Ardeal. Predica s-a bazat pe Matei 5:41: "Daca te silește cineva sa mergi cu el o milă de loc, mergi cu el două." Predica a accentuat latura transformatoare a teologiei și spiritualității creștine. Modul de viață creștin începe dincolo de prima milă, acolo unde te caracterizează mai degrabă voluntarismul decât constrângerea. Doar cu această a doua milă poți spune că ai dobândit spiritul creștin. Viața încetează să mai fie o robie atunci când voluntarismul se revarsă și transcende constrângerea. Omul creștin poate decide singur dacă vrea să fie un mercenar al constrângerii sau un erou al voluntarismului.

A parcurge a doua milă - poate deveni motto-ul noului an academic, care, alături de îmbogățirea și creșterea spirituală, va modela și viața membrilor Institutului Teologic.

În cadrul festivității de deschidere a anului academic rectorul, în discursul său tradițional, rectorul Vilmos József Kolumbán a subliniat că anul 2021-2022 va fi unul excepțional. În 2022, vom sărbători 400 de ani de la înființarea Colegiului din Alba Iulia (1622), transferat ulterior la Aiud (1662). Institutul Teologic consideră vechea Academie Reformată ca predecesorul său, care a jucat un rol cheie nu numai în educația transilvăneană în general, ci și în educația slujitorilor bisericești, respectiv a preoților reformați. În 1895, odată cu mutarea pregătirii teologice-pastorale de la Aiud la Cluj-Napoca, a fost înființată Facultatea de Teologie a Bisericii Reformate din Transilvania. "Cel mai mare merit al sistemului școlar al vremii a fost că acesta nu numai că a oferit copiilor din familii înstărite posibilitatea integrării în sistemul educațional, dar a permis și celor mai săraci să beneficieze de binecuvântarea cunoașterii, prin diferite sisteme de burse" - a constatat rectorul. Educația și formarea au fost întotdeauna esențiale pentru Biserică, iar acest trecut reprezintă o obligație pentru viitor.

Noul an academic va fi nu doar unul pentru reflecție, dar ci și de regândire. Institutul Teologic Protestant intenționează să își reconfigureze programul de studii în 2021-2022. În spiritul moștenirii sale, el va urma o nouă abordare și mai apropiată de provocările contemporane.

De asemenea, pe agenda pentru viitorul apropiat se află și relansarea școlii doctorale, menit să demonstreze utilitatea socială a universității la cel mai înalt nivel.

În noul an universitar s-au înscris mai puțini studenți decât în anii trecuți. În urma admiterii din vară și din toamnă un total de 15 studenți (13 reformați, 2 luterani și 1 unitarian) au fost înscriși în primul an. Astfel numărul total de studenți de teologie pastorală este acum 139.

La sfârșitul anului universitar 2020-2021, Dr. Elek Rezi, profesor de teologie sistematică unitariană, a ieșit la pensie. În urma concursului pentru ocuparea postului vacant, succesorul său va fi Dr. Csaba Tódor, pastor unitarian din Cristuru Secuiesc.

La finalul anului universitar 2020-2021, Dr. Enikő Ferenczi, lector la ITP de aproximativ 20 de ani, a anunțat, de asemenea, că începând cu anul universitar următor ea nu va mai putea exercita această funcție. Rectorul și-a exprimat mulțumirea pentru cele două decenii privind activitatea sa didactică. Dr. Béla Botond Jakabházi și Dr. Csilla Lakatos își vor continua activitatea didactică în cadrul Departamentului de Teologie Practică Unitariană.

Discursul rectorului a fost urmat de slujba corului și de depunerea jurământului de către noii studenții ai ITP. Anul nou de studiu va fi mentorat de profesorul Béla Sándor Visky.

(Textul integral al discursului de deschidere poate fi descărcat din anexă.)