Beszámoló a Kárpát-medencei Protestáns Teológushallgatók Konferenciájáról

„Örömmel szolgálni…” – ezzel a mottóval szervezte meg 2024. október 18–20. között a Debreceni Református Hittudományi Egyetem Hallgatói Önkormányzata a Kárpát-medencei Protestáns Teológushallgatók Találkozóját. Az eseményen több, mint hetven vendéghallgató vett részt.


„Örömmel szolgálni…” – ezzel a mottóval szervezte meg 2024. október 18–20. között a Debreceni Református Hittudományi Egyetem Hallgatói Önkormányzata a Kárpát-medencei Protestáns Teológushallgatók Találkozóját. Az eseményen több, mint hetven vendéghallgató vett részt. Képviseltették magukat a debreceni-, sárospataki-, pápai- és budapesti református teológiák hallgatói, a budapesti Evangélikus Hittudományi Egyetem hallgatói, valamint a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézetben tanuló három felekezet diákjai is.

A fogadó intézmény hallgatói közössége rendkívül színes programmal fogadta az érkezőket. A pénteki megnyitót ismerkedés, majd táncház követte. Szombaton dr. Kustár Zoltán oratóriumban tartott áhítatával kezdődött a nap, aki a 136. zsoltár alapján hirdette az igét. Ezt követően Püski Lajos és Püskiné Szécsi Judit nyugalmazott lelkipásztorok beszéltek hivatásukról és több évtizedes egyházi szolgálatukról. A helyi lelkipásztorok vezetésével a vendégek kiscsoportos beszélgetésen vettek részt. Délután dr. Gaál Botond Debrecen városáról szóló előadása hangzott el. Az ezt követő rövid szünet is tartalmasan telt: a hallgatók megtekinthették a Debreceni Református Kollégium Nagykönyvtárát. Ezután dr. Gaál Botond bevezető előadást tartott Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiájáról, amit a Déri Múzeumban élőben is meg lehetett tekinteni. Az esti zenés áhítaton dr. Gonda László rektorhelyettes hirdette az igét a Mt 28,1–10 alapján. Ezután a debreceni Kistemplomról tartott rövid előadást Veress Dániel művészettörténész. A gyülekezet klenódium-gyűjteményét dr. P. Szalay Emőke mutatta be. Záróakkordként a Kistemplom kántorának, dr. Sárosi Dánielnek az orgonajátéka hangzott el. Az est további része kvízjátékkal és sportprogramokkal folytatódott. Emellett imasétára is lehetőség nyílt. Vasárnap délelőtt a debreceni Nagytemplomban Beszterczey András hirdette az igét a Hag 1,5 alapján. A résztvevő teológushallgatók többszólamú énekkel szolgáltak. A lekció felolvasásának szolgálatát Füstös Paul-Gabriel végezte, a prófétai imádság Bozsoki Sólyom Pál ajkáról hangzott el.

A találkozón a tanintézmények hallgatói önkormányzatainak elnökei is találkoztak. Értekezletükön döntöttek arról, hogy 2025 tavaszán a Komáromi Selye János Egyetem Református Teológia Kara szervezi meg a teológus-találkozót, a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet pedig vállalja a Kárpát-medencei Teológushallgatók Labdarúgó Bajnokságának megszervezését. Az Evangélikus Hittudományi Egyetem szervezi meg a második Teológushallgatók Tudományos Konferenciáját, amelynek hagyományát Kolozsváron teremtettük meg 2023 őszén. Ugyanakkor seniori találkozóra is sor kerül a következő év februárjában.

A találkozó mindenkiben megerősítette a 100. zsoltár szavait: „Szolgáljatok az Úrnak örömmel, vigadozva járuljatok színe elé!” Istennek legyen ezért hála!

Füstös Paul-Gabriel
másodéves magiszteri hallgató