Hajléktalan misszió és egy böjti kezdeményezés

A böjt lemondásról szól, de nem csak egyszerűen a lemondásról. A Teológiai Intézet hallgatóinak kezdeményezéséről a Kolozsvári Televízió magyar adása készített riportot.


A Teológiai Intézet hallgatóinak szervezésében már 10 éve folyik a hajléktalanok közötti misszió. Nagyböjt időszakában fokozott figyelemmel vagyunk azok iránt, akik valamilyen oknál fogva a méltányos élet alapvető szükségleteit is nélkülözik. A böjt lemondásról szól, de nem csak egyszerűen a lemondásról. Hanem arról is, hogy mindaz, amit magunktól megvonunk, másokat gyarapíthasson. A Teológiai Intézet hallgatóinak kezdeményezéséről a Kolozsvári Televízió magyar adása készített riportot.

Ézsaiás próféta mondja (Ézs 58,5-8.10):

Talán az ilyen böjt tetszik nekem, és ilyen az a nap, amelyen az ember megsanyargatja magát? Lehajtjátok fejeteket, mint a káka, és zsákot meg hamut teríttek magatok alá: ezt nevezitek ti böjtnek, olyan napnak, amely tetszik az Úrnak? Tudjátok, milyen az a böjt, amelyet én kedvelek? Ezt mondja Isten, az Úr: Törd össze a jogtalan bilincseket, és oldd meg az iga köteleit! Bocsásd szabadon az elnyomottakat, törj össze minden igát! Törd meg az éhezőnek kenyeredet, és a hajléktalan szegényt fogadd be házadba. Ha mezítelent látsz, öltöztesd föl, és ne fordulj el embertársad elől! Ha lelkedet adod az éhezőért, és a meggyötört lelket jóllakatod, akkor felragyog a sötétségben világosságod, és homályod olyan lesz, mint a déli verőfény.