Skip to main content
Institutul Teologic Protestant din Cluj-Napoca
Universitate pentru formarea preoților reformați, lutherani și unitarieni din Ardeal
HU
EN
RO
ACTUALITĂȚI
Actualități
Evenimente
Calendar
Anunțuri
ITP în Media
Posturi vacante
Bloguri
INSTITUT
Misiune
Structura organizatorică
Scurt istoric
Carta ITP
Regulamente
Comisii și consilii
Managementul calității
Internat
GDPR
ADMITERE
Admitere licență - reformată
Admitere licență - luterană
Admitere licență - unitariană
Admitere masterat
ACADEMIA
Programe de studii
Cursuri
Orar
Neptun
Burse
Resurse
Evaluări
CERCETARE
Proiecte de cercetare
Publicații ale ITP
Cărți
Studii
Articole, recenzii
Studia (SDTP)
Református Szemle
Bibliotecă
Centrul Ravasz
PERSOANE
Cadre didactice
Preot universitar
Personal administrativ
Personal bibliotecă
Studenți
Doctori
VIAȚA ACADEMICĂ
Slujbe academice
Activități sociale
Prelegeri
Predici
Legație
Galerie foto
Search form
Search
Critica istorică: principii, metode; critica criticii istorice
Conținut
Ermeneutică aplicată
Ermeneutica ca teoria înţelegerii şi a interpretării. Noţiuni şi probleme de bază
Semnificația cuvântului „hermeneuein”: interpretarea alegorică a mitului în Grecia antică
Hermeneutica în Biserica primară. Dincolo de sensul literal: alegorie și tipologie
Augustin: căutarea sensului divin în sensul literal
Luther și principiile de interpretare ale Reformei. Problema interpretărilor divergente
Schleiermacher: reconstrucție, divinație, dialog
Droysen: problemele de bază ale înțelegerii istorice
Gadamer: tradiție și aplicare în procesul hermeneutic
Impactul raționalismului și liberalismului asupra hermeneuticii
Interpretarea biblică critică în secolele al XVIII-lea și al XIX-lea: dezintegrarea unității Scripturii
Critica istorică: principii, metode; critica criticii istorice
Tendințele secolului XX în interpretarea biblică: text, cititor, context, științe sociale
Autoritatea Bibliei: abordări reformatorice, fundamentaliste și existențialiste
Natura dublă a Bibliei: modelul bazat pe întrupare și bazat pe inhabitare (locuire)