Slujba de deschidere a anului academic 2020/2021 și ceremonia de absolvire a studenților de masterat

În cadrul slujbei de deschidere a anului academic, în data de 20 septembrie 2020, studenții Institutului Teologic Protestant din Cluj-Napoca care au promovat examenul de masterat au fost predate bisericilor susținătoare pentru a începe slujba lor în cadrul acestora. În total douăzeci și trei de studenți proaspăt promovați.


În cadrul slujbei de deschidere a anului academic, în data de 20 septembrie 2020, studenții Institutului Teologic Protestant din Cluj-Napoca care au promovat examenul de masterat au fost predate bisericilor susținătoare pentru a începe slujba lor în cadrul acestora. În total douăzeci și trei de studenți proaspăt promovați. László Forró, reprezentantul Eparhiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului, a propovăduit evanghelia la slujba de duminică. Ora, locul ba chiar și forma acestui eveniment au fost diferite de cele tradiționale.

Epidemia din 2020 a transformat evenimentele pe plan mondial în mai multe privințe. Într-o perioadă scurtă de timp, structura și ordinea obișnuită, bine stabilită, după care au funcționat organizațiile și instituțiile cu tradiții vechi de secole, s-a prăbușit. Din motivele binecunoscute, după sesiunea de examinare din iunie 2020, ceremonia de încheiere a anului academic a fost anulată și la Institutul Teologic Protestant din Cluj-Napoca și, odată cu acesta, s-a renunțat și la unul dintre momentele cele mai înălțătoare ale vieții universitare: ceremonia de absolvire a studenților de masterat și predarea acestora către autoritățile bisericești. Acest eveniment amânat a avut loc cu această ocazie de deschidere a anului academic.

Momentele când se ia rămas bun de la cei care au fost aproape atâția ani sunt întotdeauna momente în care se dorește ca cel care pleacă să stea cât mai aproape de cel care rămâne. În situația actuală însă implementarea acestui simbol existențial a fost imposibilă. Trebuia păstrată distanța. Și unde, pentru ultima dată, cei apropiați s-ar fi uitat unul la celălalt, măștile sanitare stăteau ca o piedică în calea comunicării nonverbale, adesea mai semnificative decât cuvintele. Strângerile de mână și îmbrățișările prietenilor trebuiau evitate. Doar o scurtă privire către celălalt cu simțul jenei situației.

Și totuși a fost a zi de mulțumire, pentru că încă o dată n-i sa oferit prilejul de a trimite 23 de uncenici noi în slujba Domnului. Șaptesprezece dintre aceștia își vor începe serviciile în Eparhia Reformată din Ardeal, cinci în Eparhia Reformată de pe lângă Piatra Craiului, iar un student absolvent își va începe serviciile în Biserica Evanghelică Luterană din România.

Studenții au luat rămas bun de la instituția în care s-au pregătit timp de șase ani cu un jurământ în care s-au angajat să poarte denumirea lor de teolog cu responsabilitate demnă de Christos, ceva care le impune o obligație permanentă.

În numele bisericilor au fost rostite cuvinte încurajatoare de consilierul reformat János Gyenge și episcopul luteran Zoltán Dezső Adorjáni. Urmând învățătura confesiunilor reformate, János Gyenge a vorbit despre sarcina pastorală, iar episcopul Zoltán Dezső Adorjáni a lăudat relațiile reformate-luterane vechi de un secol. În numele studenților Róbert Lészai și-a amintit perioada de studiu și și-a luat rămas bun de la profesorii și studenții instituției.

Le dorim studenților noștri absolvenți un serviciu binecuvântat și o slujbă fructuoasă. Fie ca toți să găsească fericire în slujba la care Domnul Bisericii i-a chemat!