Ceremonia de absolvire a studenților din anul 2022-2023

La data de 25 iunie 2023, în cadrul unei slujbe festive, studenții reformați din anul al doilea de masterat (anul al șaselea) de la ITP au fost transferați de la universitate la eparhiile reformate. În acest an academic, 12 studenți din Eparhia Reformată din Ardeal și 8 studenți din Eparhia Reformată de pe lângă Piatra Craiului și-au încheiat cu succes studiile teologice și au susținut examenul final pentru obținerea diplomei de masterat.


În cadrul slujbei ceremoniale, episcopul Eparhia Reformată din Ardeal, Kató Béla a prezentat o predică pe baza Galateni 1:10: "Acum oare încerc să câștig aprobarea oamenilor sau a lui Dumnezeu? Sau încerc să plac oamenilor? Dacă aș mai încerca să plac oamenilor, nu aș fi rob al lui Cristos." Predica a subliniat că "a încerca să placem oamenilor sau lui Dumnezeu" este una dintre dilemele recurente ale slujirii pastorale. Dragostea necondiționată și spiritul de slujire față de Cristos sunt principiile călăuzitoare care îi ajută pe pastori și preoți să navigheze în această dilemă eternă.

După slujbă, studenții absolvenți și-au depus jurământul. În sesiunea de examene din iunie 2022/2023, 12 studenți din Eparhia Reformată din Ardeal și 8 studenți din Eparhia Reformată de pe lângă Piatra Craiului și-au încheiat studiile teologice și au susținut examenul final pentru obținerea diplomei de masterat. Ceremonia depunerii jurământului a fost condusă de cancelarul Gáll Sándor în numele bisericilor reformate. Lista studenților care au depus jurământul este următoarea:

Din Eparhia Reformată din Ardeal:
1. Aszalos Szidónia Honoráta
2. Balázs Gergő
3. Barticel-Kiss Benjámin
4. Begué Mátyás-Eugéné-Victor
5. Bíró István
6. Ilyés Hunor-István
7. Lukács Róbert-Zoltán
8. Molnár Ede
9. Nagy Ádám-Attila
10. Ördög Sándor
11. Szabó Zoárd-Attila
12. Torkos Ákos-József

Din Eparhia Reformată de pe lângă Piatra Craiului :
1. Kocsis (Csatári) Leila
2. Juhos (Demeter) Ilona-Reményke
3. Gáti Gábor
4. Gecse Krisztián-Dániel
5. Horváth József
6. Kocsis Norbert-József
7. Nagy Dávid
8. Szilágyi István

După depunerea jurământului, Torkos Ákos-József a luat rămas-bun de la comunitatea teologică, exprimându-și recunoștința pentru sprijinul părinților, ajutorul acordat în pregătirea pentru slujirea pastorală și compania colegilor de studii. [Mesajul de rămas-bun poate fi descărcat din atașament.]

Momentul de încheiere al evenimentului a inclus discursul de primire al episcopului Kató Béla. În locul declarației obișnuite de primire, episcopul a adus un dar comunității festive: poemul "Verbum caro factum est" al lui Sándor Reményik, interpretat de învățătoarea pensionată Mátyus Ilona. Titlul poemului poate suna cunoscut celor care au stat adesea în fața inscripției "înfruntând timpul insidios" din Aula universității. Poemul, transmis cu emoție, a servit ca îndrumare pentru studenții care părăsesc studiile universitare și pornesc în călătoria lor de slujire în cadrul bisericii:

"Și nu ne lăsa să ne bazăm pe noi înșine,
Nici în arme, nici în înțelepciune, nici în putere,
Nici în voință, nici în timpul înșelător,
Doar în ceea ce este etern:
În Cuvântul Tău, care aduce mântuire tuturor."