Anul academic 2022/2023 a ajuns la final

La data de 25 iunie, la ora șase după-amiază, a avut loc ceremonia tradițională de închidere a anului academic. Cu ocazia celei de-a 74-a ceremonii de închidere a Institutului Teologic Protestant din Cluj-Napoca, rectorul Sándor Kovács a evaluat anul academic 2022-2023.


În cadrul ceremoniei, rectorul Kovács Sándor a evaluat schimbările de personal, evenimentele, activitățile studențești, facultatea și activitățile administrative ale anului academic 2022-2023. A exprimat recunoștință celor care au contribuit în diferite moduri la succesul și realizările anului academic.

În prezent, ITP are 123 de studenți înscriși. A subliniat că, deși mai mulți studenți s-au înscris în primul an în acest an în comparație cu anul precedent, Institutul consideră esențial să păstreze interesul pentru Institut și educația teologică vie în rândul elevilor de liceu și al tinerilor din Transilvania, cu participarea studenților și a corpului didactic. În acest sens, corpul studențesc al ITP a organizat mai multe caravane de promovare și zile deschise sub conducerea instructorului Szabolcs Kató. De asemenea, departamentul unitarian, condus de instructorul Botond Koppándi, a vizitat licee unitariene. A existat un interes deosebit pentru zilele deschise. [Pentru mai multe informații, accesați aici.]

Printre evenimentele studențești organizate în timpul anului academic, a evidențiat Întâlnirea Studenților Teologi Protestanți din Bazinul Carpatic la Cluj (22-23 septembrie 2022), Noaptea Ușilor Deschise (14 martie 2023), Gala Quo Vadis (26 aprilie 2023) și Cercul de Studii Teologice organizate de studenți. Rectorul a lăudat realizările remarcabile ale studenților în activitățile științifice, cum ar fi premiile obținute la Conferința Națională Științifică a Studenților și la Conferința Științifică a Studenților din Transilvania, precum și participarea activă a studenților la publicații. De asemenea, i-a încurajat să "se implice în cercetarea științifică" deoarece acest lucru nu este timp pierdut, ci o treaptă către tezele de licență și master și posibil o viitoare teză doctorală.

În ceea ce privește activitatea științifică a instructorilor ITP, rectorul a sumat: "Profesorii institutului nostru au participat în total la 74 de conferințe/evenimente profesionale, dintre care 10 au fost conferințe internaționale. Au susținut prezentări în total la 35 de evenimente științifice, 22 de evenimente profesionale și 17 evenimente cu audiență mai largă."

Privind în viitor, rectorul a subliniat că în noul an academic, ITP va fi supus din nou unui proceduri de acreditare: documentația pentru acreditarea programului de masterat trebuie pregătită. A exprimat speranța că va fi posibil să se negocieze tarifele adecvate cu organismele relevante privind taxele de acreditare, care s-au triplat între timp. Creșterea prețurilor la energie, inflația și costurile operaționale în creștere vor permite doar funcționarea lină a vieții institutului dacă subvențiile de la instituțiile susținătoare sunt primite la timp. A exprimat recunoștință pentru sprijinul actual și speranță pentru viitor, subliniind că "situația financiară a ITP depinde de plata completă a acestor subvenții." [Textul integral al discursului rectorului poate fi citit în atașament.]

După discursul anual, au fost acordate premiile studenților. Institutul a recunoscut studenții care au obținut rezultate remarcabile în activitățile academice, științifice, diaconale, organizaționale sau sportive în anul academic 2022-2023, apreciindu-le realizările lor cu vouchere de cărți.

În numele studenților absolvenți, József Horváth a rostit un discurs de rămas bun. În rezumatul său, a reflectat asupra experiențelor din ultimii șase ani și asupra anilor de pregătire pentru serviciu, în care cei care se pregătesc pentru slujirea pastorală au fost "seduși de Dumnezeu". [Textul integral al discursului lui József Horváth poate fi citit în atașament.]

Un moment deosebit al evenimentelor de la sfârșitul anului este acordarea diplomelor pentru alumni, foștilor studenți și preoți pensionari care au absolvit acum 50, 60 sau 70 de ani. La evenimentul de sfârșit de an, studenții proaspăt absolvenți și colegii lor în vârstă care au absolvit cu zeci de ani în urmă și au rămas dedicați în slujire, stau alături. Aceștia primesc diplome de aur sau diamant. După acordarea diplomelor, în numele absolvenților, Dr. Zsolt Geréb, care a absolvit acum 60 de ani și este un cadru didactic emerit al ITP, a rostit un discurs de felicitare.

Ceremonia s-a încheiat cu un recital al corului, urmat de intonarea imnului. După aceasta, la cantina universității invitații, preoții sărbătoriți și angajații Institutului au participat la o recepție comună.