Raport privind activitățile comunității studențești din ITP în anul universitar 2021-2022

Anul universitar 2021-2022 nu părea inițial promițător din cauza restricțiilor cauzate de pandemia SARS Covid-19. Considerăm însă, că mai multe obiective și planuri au fost atinse.


Anul universitar 2021-2022 nu părea inițial promițător din cauza restricțiilor cauzate de pandemia SARS Cov2. Considerăm însă, că mai multe obiective și planuri au fost atinse. Suntem profund recunoscători studenților responsabili cu diferitele activități, și celor care au participat la acestea.

Cantorii meditațiilor de dimineață și ai slujbelor academice de duminică au fost studenți sârguincioși, care și-au desfășurat activitatea cu responsabilitate. Atmosfera sărbătorilor a devenit mai solemnă datorită implicării active a studenților.

Comunitatea a devenit mai unită datorită după-meselor de duminică petrecute cu profesorii lângă o ceașcă de cafea sau ceai.

Este de lăudat munca desfășurată de asociația de fete a Institutului. Fie că a fost vorba de organizarea unor evenimente (cină, evenimente caritabile), zâmbetele și munca lor au îmbogățit viețile studenților. În acest an, datorită bunăvoinței și hărniciei lor, studenții au oferit un cadou simbolic (hand-made) preoților care ne-au găzduit în perioada practicii de specialitate (practicii de legație).

De asemenea, au avut loc o sumedenie de evenimente sportive. S-au organizat competiții de șah, fotbal, volei, etc.

Săptămânal, sesiunile grupului de rugăciune au oferit oportunitatea de a reflecta în liniște, fie vorba de sesiuni individuale sau întâlniri ale comunității. Grupul de rugăciune a organizat de asemenea o săptămână dedicată confesiunii reformate, care a inclus o seară de quiz, confecționarea de coronițe de Advent, și pentru prima dată în acest an, un târg de Crăciun.

În februarie, cu ocazia săptămânii căsniciei, am participat la o discuție cu domnul profesor Dezső Kállay și minunata lui soție, o experiență de neuitat pentru întreg colectivul studențesc. Amintim și ocaziile cercului de cercetare studențesc, la sesiunile căruia studenții și-au putut prezenta temele de cercetare celor interesați.

A fost organizată seara de inițiere a bobocilor, seara lui Moș Nicolae, și un treasure-hunt de Crăciun. Târgul de carte, devenit deja tradițional, a fost organizat și anul acesta. Deși mai rar, totuși am avut ocazia la fel ca în anii precedenți, să ne împărtășim experiențele, gândurile și opiniile cu publicul academic în revista Quo Vadis, editată de studenți.

Pe lângă acestea, am avut parte de memorabile momente cu cadrele didactice. Am avut câteva discuții de for, unde au fost invitați majoritatea profesorilor, care au răspuns întrebărilor noastre și și-au împărtășit propriile amintiri. Am cunoscut în acest fel o altă latură a lor, nu doar cea din spatele catedrei.

A fost organizată și o seară a ușilor deschise. În seara respectivă am găzduit profesorii în propriile camere de internat, purtând discuții despre teme precum teologia, viața studențească, provocările profesiei pe care am ales-o.

Odată cu ridicarea restricțiilor impuse de pandemie, am putut organiza mai multe programe. Astfel de program a fost zilele teologilor, care a inclus o ieșire în oraș, diverse exerciții de îndemânare și o seară de stand-up.

Primăvara am ieșit cu studenții la Colțești (jud. Alba), unde am petrecut o zi frumoasă, am gătit, ne-am plimbat, am făcut drumeții, și am jucat diferite jocuri de teambuilding. Sub îndrumarea pastorului de tineret am organizat o zi Erasmus+, care a inclus o prezentare a mobilităților desfășurate de studenți în străinătate, și o sesiune excelentă de teambuilding petrecută la JumpingHouse Cluj-Napoca.

Spre deosebire de anii precedenți, balul bobocilor a avut loc primăvara, unde studenții din anul I ne-au arătat cum văd ei Institutul în care învață, după mai bine de o jumătate de an. m sărbătorit zilele de 8 și 15 martie. De ziua femeii a organizat un spectacol cu băieții, spre bucuria colegelor noastre. Am participat și la manifestările comunității maghiare clujene din 15 martie.

Sunt de evidențiat sacrificiul și generozitatea studenților în a dărui. Am reușit de mai multe ori să îi sprijinim pe cei aflați la nevoie, în mod exemplar. Am sprijinit mulți oameni care au avut de suferit în urma unor tragedii personale sau colective.

Împreună cu Asociația Solidaris studenții au participat la misiunea vizând persoanele fără adăpost, ajutând la distribuirea de alimente, urmată de rugăciune comună.

De asemenea, corpul studențesc a jucat un rol important în promovarea universității în anumite licee ale țării.

În colaborare cu Biserica Reformată din Transilvania, studenții s-au oferit voluntari pentru a ajuta organizarea zilei unității reformate din Alba Iulia.

Sfârșitul semestrului a fost marcat prin organizarea unei gale de mulțumire studenților care s-au implicat în viața comunității.

István Telegdi, președinte
Szabolcs-Mihaly Birizdo, vicepreședinte
Paul-Gabriel Füstös, vicepreședinte