Beszámoló a 2021-2022-es tanév diáktevékenységeiről

A 2021-2022-es tanév a járvány okozta korlátozások miatt kezdetben nem biztatott sok jóval, mégis több célt és tervet sikerült megvalósítani a szabályok betartásával is.


A 2021-2022-es tanév a járvány okozta korlátozások miatt kezdetben nem biztatott sok jóval, mégis több célt és tervet sikerült megvalósítani a szabályok betartásával is.

Hálás köszönettel számolunk be azokról a szolgálatokról, amelyekben a diákság egyes felelőseinek köszönhetően vehettünk részt. A diákság köréből kerültek ki a reggeli précesek és akadémiai istentiszteletek kántorai, ünnepeink alkalmával pedig az önképző kör tette emelkedettebbé és színvonalasabbá az alkalmainkat. A karácsonyi és húsvéti ünnepélyt követően szeretetvendégségben lehettünk együtt.

A vasárnapi kávéházak alkalmával együtt lehettünk mint közösség, tanárok és diákok egyaránt.

Az idei évben a nőszövetség munkája dicséretre méltó. Akár egyes közösségi programok szervezésében, mint vacsoracsata, vagy más programokon való segítségükkel, mint szeretetvendégség megrendezése tették gazdagabbá a diákság életét. Az idei évben először vihetett a diákság a legátust fogadó lelkipásztoroknak egy jelképes ajándékot, mellyel köszönetünket szerettük volna kifejezni, ezt is a nőszövetség jóvoltából.

A sporttevékenységek terén is több rendezvényre sort került. Így került megrendezésre a sakkbajnokság, futball- illetve a röplapda-bajnokság is. Illesse köszönet a felelősök lekiismeretes munkáját!

Az imaközösség alkalmai hétről-hétre lehetőséget nyújtottak az elcsendesedésre, az egyes alkalmak, imaséták által. Ugyancsak az imaközösség szervezésében került sor a reformátori hét megszervezésére, melyen belül quiz estre, adventi koszorú készítésre, színes programokra és az idei évben először adventi vásárra is sor kerülhetett.

Februárban a házasság hete alkalmából egy beszélgetésen vehettünk részt a Kállay házaspárral, mely mindannyiunk számára felejthetetlen élmény maradt.

Épültünk lélekben, épültünk tudásban is a szakkör alkalmain, melyen diákjaink saját kutatásaikat mutatták be.

Az épületen belül számtalan közösségi programban lehetett részünk. Kezdve az elsőévesek beavatóestjétől, a hatodik évfolyam szervezésében, a „Mikulásjáráson” át egészen az intézetben szervezett adventi kincskereső versenyig.

Idén is sor került a már hagyománnyá vált könyvvásár megszervezésére.

Bár kevesebb alkalommal mint az előző években, idén is a Quo Vadis lapban oszthattuk meg tapasztalatinkat, véleményünket írásban is a diáksággal.

Amellett, hogy a diák-diák kapcsolatokat erősítettük ezen programok megszervezése által, a tanári karral is sok emlékezetes pillanatban volt részünk. A fórumbeszélgetések alkalmával, amikor az intézet vezetőségét és tanárait hívtuk meg egy-egy közvetlen beszélgetésre, a tanáraink egy teljesen más oldalát ismerhettük meg, amit hálásan köszönünk nekik.

A már régóta nem gyakorolt nyitott ajtók éjszakájára is sor került, amikoris vendégül láttuk tanárainkat, és közösen beszélgettük teológiáról, életről, kihívásokról, egyszóval: mindenről, ami egy teológia hallgatót érdekelhet.

A járványügyi korlátozások feloldásával több programra is lehetőségünk nyílt.

Így került sor a teológus napok megszervezésére, mely során éjszakai városismereti programban, különböző ügyességi feladatokban, stand-up estben is részünk volt.

Idén tavasszal együtt mentünk a diáksággal Torockóra, ahol egy szép napot tölthettünk együtt, bográcsozással, sétával, túrázással és az időjárásnak köszönhetően beszélgetéssel és társasjátékkal egybekötve.

Ifjúsági lelkészünkkel közösen szerveztünk Erasmus napot, melynek keretein belül sor került a külföldön tanuló diákok beszámolójára, és egy kiváló csapatösszerázón vehettünk részt a Jumping house-ban.

Az előző évektől eltérően, tavasszal került megrendezésre a gólyabál, ahol az első évfolyam mutatta meg, hogyan látják több mint fél év elteltével a teológiát.

Márciusban a nőket, lányokat köszöntöttük, ahol néhány lelkes teológus fiúnak köszönhetően egy megható műsorral sikerült meglepni a szebbik nem képviselőit.

Ifjúsági lelkipásztorunk szervezésében került sor a félév kezdő csendesnapokra is, ahol együtt tanulhattunk a szolgálat áldásairól és nehézségeiről.

Kiemelnénk a diákság nagyvonalúságát és áldozatkészségét az adakozással. Példaértékű módon tudtuk támogatni a bajba jutottakat, szívesen álltunk egy-egy tragédia következtében bekövetkezett állapot, ügy mellé.

A Solidaris egyesülettel karöltve a diákság részt vett a hajléktalan misszióban, ételkiosztásban és igehirdetésben segédkezve.

Az egyetem népszerűsítésében a diákság is jelentős részt vállalt, amikor iskolákban meséltünk a teológiáról, az itt zajló életről és programokról.

Az Intézet vezetőségével és az Erdélyi Református Egyházkerülettel együttműködve a diákság önkéntesként vett részt a Gyulafehérváron szervezett Református Egység Napján.

A félévet a Köszönet-gála megszervezésével méltattuk, amely során köszönetet mondtunk a diákok segítségéért.

Telegdi István ifj. elnök
Birizdo Szabolcs ifj. alelnök
Füstös Paul-Gábriel ifj. elnökhelyettes