Cadrele didactice ale Institutului Teologic și reprezentanții eparhiilor reformate din România au participat la o întâlnire comună

Locul de desfășurare a fost centrul diaconic din Ilieni (jud. Covasna), unde participanții au discutat despre situația actuală și problemele Institutului Teologic precum și despre formarea pastorală.


În perioada 8-9 iulie 2024 a avut loc întâlnirea comună între cadrele didactice ale Institutului Teologic Protestant și reprezentanții eparhiilor reformate din România. Locul de desfășurare a fost centrul de diaconie din Ilieni, unde participanții au discutat despre situația actuală și problemele Institutului Teologic precum și despre formarea pastorală.

Întâlnirea a început cu prezentarea unuia dintre proiectele de cercetare actuale, care examinează rolul preoților protestanți maghiari în Transilvania. În prima fază a proiectului, au fost folosite interviuri pentru a sublinia problemele notabile. Szabolcs Kato, care participă la acest proiect de cercetare, a prezentat un chestionar viitor care, pe baza interviurilor cu mai mulți părți implicați, examinează rolul pastorului bisericii și se aștepta la impulsuri și sugestii externe din partea profesorilor teologi și a reprezentanților eparhiei.

Jenő Kiss a tematizat problema decalajului din ce în ce mai vizibil dintre natura teologică și obiectivele formării pastorale și practica bisericească. Natura specifică, spirituală a formării pastorale este umbrită la nivel instituțional de retorica organizațională. În practica pastorală, teologia își pierde caracterul normativ. Reflectată teologic, slujirea profesională este înlocuită de muncă superficială. Rolurile teologice care apar în jurămintele capelanilor sau preoților sunt minimalizate și eclipsate de alte roluri care au fost atribuite acestor responsabilități primare. Profesionalismul obligatoriu în prestarea serviciului devine dependent de persoană, devine opțional și secundar. Problema nu este doar că acest lucru se întâmplă, ci și că devine și acceptabil în aproape toate forurile bisericești.

Levente Horváth a subliniat necesitatea de a contura viziunea misiologică a Bisericii pentru viitor. Există și o presiune externă în rândul celor care lucrează în slujirea pastorală. Nu există loc de muncă pe viață, nu există profesie în sensul clasic, este de domeniul trecutului când vine vorba de cariere. Singura formă de a face față epuizării este schimbarea carierei. În opinia sa, există un "spasm transilvanic" care dictează sarcinile, lipsit de o perspectivă profetică și de o viziune reflectată. Tinerii teologi văd de fapt două tipuri de biserici în fața lor. Unul este cel care trăiește în tabere de tineret, unde caracterul confesional este un factor mai puțin semnificativ. Un altul este religiozitatea atașată bisericii ca o clădire, un loc fizic în sensul tradițional. În multe cazuri, există un decalaj între cele două. Întrebarea este cum putem face față acestei secesiuni, care are deja consecințe grave la nivel organizațional.

Ultimul subiect al întâlnirii a fost ocuparea postului vacant de pastor al studenților in ITP și discuția aferentă despre responsabilitățile acestuia. Institutul Teologic caută o persoană care are competența de facilita dezvoltarea vieții spirituale a studenților, de a le ajuta în întărirea vocației, având totodată capacitatea de a administra viața spirituală și practica profesională. Acesta trebuie să aibă suficientă experiență pentru a fi un lider autentic și pregătire adecvată pentru a coordona cei care se pregătesc pentru slujirea pastorală, dar în același timp are autoritatea și abilitățile de a ghida tânăra generație.