Lansare de carte -- Kató Szabolcs Ferencz: Când cocoșul cântă...

În data de 22 noiembrie 2022, în sala Institutului Teologic Protestant din Cluj a avut loc prezentarea cărții Când cocoșul cântă... de Szabolcs Ferencz Kató. Cartea a fost evaluată profesional de Éva Éles, preot reformat, cadru didactic asociat la ITP și doctorand la Universitatea de Teologie Reformată din Debrecen.


Publicarea unei noi cărți este întotdeauna un eveniment major în viața Institutului Teologic. De data aceasta, a fost lansată o publicație care reflectă atât caracterul pastoral al programului de studiu în ITP, cât și angajamentul său academic. Nu este un volum tradițional de predici, ci o colecție care combină analiza aprofundată a cuvântului divin cu aplicarea lui în biserică.

Szabolcs Ferencz Kató, asistent universitar în cadrul Departamentului de Studii a Vechiului Testament, a pregătit un volum pentru așa-numitele "sărbători ale corturilor" din anul bisericesc (crăciun, paște, rusalii), care conține cinci studii exegetice pentru fiecare sărbătoare și cinci schițe de predici și sumare de predici legate de aceste sărbători creștine. Volumul cuprinde, de asemenea, trei predici de împărtășanie cu accent pe omiletica sărbătorilor.

Predicile din acest volum nu sunt doar predicile de birou ale autorului, ci majoritatea au fost ținute într-un cadru bisericesc concret. Cele mai multe dintre ele au fost rostite în Biserica Reformată din Clujul de Sus, unde autorul a slujit ca preot asociat în perioada 2017-2018. La evenimentul de lansare, autorul, Ferenc Szabolcs Kató a spus că pentru el, conversațiile de luni, începute de preotul principal al congregației, Géza Papp, au fost un punct culminant, în timpul cărora membrii slujitori au discutat împreună principiile de bază ale slujbei săptămânale, ceea ce a contribuit la experiența sa de a vedea slujba religioasă ca pe o binecuvântare. Titlul cărții a fost inspirat de acest cadru congregațional: cocoșul este un simbol familiar al Bisericii Reformate din Clujul de Sus, zis și ”biserica cu cocoș”. Ea reprezintă motivul creștin care este simbolul pocăinței în tradiția evanghelică. Cocoșul se concentrează pe aspectul pe care îl urmărește predicarea creștină: invită la pocăință și proclamă iertarea.

Evenimentul a fost deschis de Csaba Balogh, decanul Institutului Teologic Protestant din Cluj-Napoca. În numele eparhiei, a luat cuvântul secretarul general al Eparhiei Reformate din Ardeal, Vilmos József Kolumbán. El a subliniat în special faptul că tipografia eparhiei, Misztótfalusi Kis Miklós, a pus pe masă o tipăritură de înaltă calitate.

Cartea a fost evaluată în mod profesional de Éva Éles, preot al parohiilor reformate Feldioara și Cătina, doctorand la Universitatea de Teologie Reformată din Debrecen, profesor asociat la Institutul Teologic Protestant din Cluj.

În discursul său, ea a subliniat că cartea lui Szabolcs Kató atrage atenția asupra a ceea ce reprezintă inima și centrul teologiei creștine, în special al teologiei reformate: "Să dedicăm mai mult timp și energie explicării textelor, să ne angajăm și mai strâns față de Scriptură." În recenzia sa cuprinzătoare și profund profesionistă, Éva Éles a subliniat că preoții care se pregătesc pentru perioada festivă, lucrând într-un ritm alert, vor găsi în acest volum "cuvinte adevărate, surse pure, teologie distilată". Alegerea textelor urmărite în acest volum este în concordanță cu diversitatea de genuri a Bibliei. Aici găsim discursuri, dezbateri, profeții, genealogii, povestiri de naștere, teofanii, epistole, apocaliptică. Fiecare dintre aceste studii urmează o structură similară: cercetare - observație - predicare, iar Szabolcs Kató nu neglijează textele dificile. Ea l-a asemănat pe autor cu protagonistul povestirii lui Judit Berg Făcătorul de dificultăți, caracterizat de dorința de a se concentra pe realizarea lucrurilor dificile. Éva Éles recunoaște în această carte un autor specializat în texte dificile. În special, ea a subliniat că, deși a rămas aproape de cuvântul divin, autorul este familiarizat și cu limbajul actual al societății. Autorul este "nu numai un om al textului, ci și un ascultător printre ascultători", care "exegetizează în mod constant nu numai textul divin, ci și lumea noastră".

În remarcile sale de încheiere, autorul a mulțumit persoanelor și instituțiilor care au contribuit la realizarea cărții, precum și feedback-ului încurajator și cuvintele de încurajare rostite în cadrul acestui eveniment.

Atmosfera din perioada de advent a fost sporită de o reprezentație festivă de instrumente și cântece a studenților teologi: Virág Berekméri, Beatrix Bíró, Réka Kánya și Ádám Pánczél.

Comunicate de presă conexe:

Berekméri Gabriella (reformatus.ro): https://reformatus.ro/hirek/unnepi-igehirdetesek-nem-csak-lelkipasztorok...
Bálint Enikő (agnusradio.ro): https://agnusradio.ro/aktualis-konyvbemutato-a-kolozsvari-protestans-teo...