Ziua porților deschise a atras un număr mare de elevi interesați de Institutul Teologic Protestant

Anul acesta, Institutul Teologic Protestant a organizat ziua porților deschise pe 8 martie, destinată promovării și prezentării programelor de studiu. La eveniment au participat 155 de elevi și 14 preoți și profesori însoțitori.


Ziua porților deschise organizată de Institutul Teologic Protestant a stârnit un interes deosebit. Anul acesta, Institutul Teologic Protestant a organizat ziua porților deschise pe 8 martie, destinată promovării și prezentării programelor de studiu. La eveniment au participat 155 de elevi și 14 preoți și profesori însoțitori. În România, multe facultăți se confruntă cu lipsa studenților interesați de ofertele educaționale. Instituțiile de învățământ doresc să contracareze acest lucru prin diverse metode de promovare. Deși un institut teologic nu își propune să atragă tinerii prin expunerea caracterului tentant al programelor de studiu din punctul de vedere al economiei de piață, totuși se străduiește să-și prezinte oferta ca o adevărată oportunitate de studiu, cel puțin în rândul tinerilor pentru care credința și schimbarea în bine a lumii și societății reprezintă un țel important de viață.

Acesta a fost scopul programului zilei porților deschise, organizat de Institut pentru a doua oară. După stabilirea programului inițial la sfârșitul lunii ianuarie, a început perioada de înregistrare. Cu trei săptămâni înainte de eveniment, era clar că se pregătea un eveniment de amploare, la care vor participa în număr mare elevii de liceu. Astfel, conceptul și programul au trebuit să fie continuu ajustate și punctele de program extinse. În cele din urmă, la eveniment au participat 155 de elevi de liceu și 14 preoți și profesori însoțitori. Au fost prezenți 110 de elevi reformați și 39 de unitarieni. Printre elevii prezenți s-au numărat și câțiva romano-catolici, greco-catolici și penticostali. În total, 87 de femei și 68 de bărbați au venit la eveniment (84 dintre acești elevi au fost trimiși de gimnaziile reformate).

În total 7 cadre didactice și peste 40 de studenți voluntari și alți angajați ai institutului, coordonați de lectorul univ. Szabolcs Kató, au ajutat în desfășurarea evenimentului. Evenimentul a început cu o devoțiune condusă de István Telegdi, teolog în anul 2 MA, cu o predică scurtă pe baza Evangheliei după Ioan 15,12–15. Dacă astăzi un tânăr este întrebat ce dorește să devină, va răspunde probabil că are planuri de a deveni medic, cineva care dorește să ajute oamenii, sau informatician, cineva care alege o profesie care asigură un trai bun. Dar de ce ar spune cineva că dorește să devină preot? István Telegdi a subliniat că baza slujirii pastorale este dragostea, dragostea jertfitoare a lui Hristos pentru noi și dragostea față de aproapele nostru în comunitate. Teologia trebuie să unească vechiul și noul, Israelul și biserica, Sfânta Scriptură veche de două mii de ani și lumea modernă. Aceasta a fost de fapt și intenția devoțiunii, unde cântecele de tineret, prezentate cu instrumente moderne, și sunetul clasic al orgii au alterat în cursul liturghiei.

În salutul său, rectorul Sándor Kovács a citit Romani 11,29, care subliniază irevocabilitatea chemării lui Dumnezeu. El și-a exprimat recunoștința și bucuria că atât de multe persoane au răspuns la apelul evenimentului și a exprimat speranța că, printre cei prezenți, unii vor simți și ei chemarea divină.

Salutul rectorului a fost urmat de o discuție în forum, unde Béla Kató, episcopul Bisericii Reformate din Ardeal, a vorbit despre drumul său personal, exprimând cum pot tinerii să descopere chemarea divină în ei înșiși. A subliniat importanța auto-cunoașterii și angajamentului față de comunitate. Răspunzând la o întrebare din rândul studenților, dacă va exista o schimbare în determinarea proporției locurilor de admitere pentru femei, episcopul Béla Kató și-a exprimat deschiderea, dar a subliniat și complexitatea întrebării și problemele practice ale acesteia. Pentru studenții unitarieni întâlnirea cu liderii bisericii a continuat și în după-amiaza zilei, sub conducerea episcopului István Kovács.

După discuția din forum, elevii, împărțiți în șase grupuri, au participat la câte două ore cu un subiect teologic, la o tură ghidată care a prezentat spațiile institutului, internatul și biblioteca, și la o discuție cu reprezentanții studenților. În determinarea temei prezentărilor, a fost important ca evenimentul să fie constructiv din punct de vedere spiritual și mental pentru elevii care au venit. Astfel, prezentarea lui Éva Éles despre 'Conștientizarea vocației sub același acoperiș. Actualitatea poveștii Mariei și Martei', sau tema prezentată de Ferencz Szabolcs Kató, 'Accenturile Genezei', pe lângă transmiterea informațiilor, a conținut și numeroase mesaje personale. Prin prezentarea lui, János Simon a dorit să ofere o orientare tinerilor care se luptă cu problema actuală și adesea acută a separării de părinți, în timp ce Levente Horváth a dorit să avanseze audiența în cunoașterea de sine și în cunoașterea lui Dumnezeu prin exerciții interactive de auto-cunoaștere. În discuția organizată cu studenții institutului, au apărut întrebări legate de ITP și de a fi teolog: cât de dificilă este teologia, ce ar trebui să facă cineva interesat de știința religiei, cum poate cineva să-și recunoască chemarea, ce se întâmplă după finalizarea studiilor teologice, și multe alte întrebări interesante. A fost o bună ocazie de a ne familiariza mai îndeaproape cu elevii care au vizitat Institutul, în măsura posibilităților.

Programul studenților reformați s-a încheiat cu un prânz comun, unde, într-o atmosferă relaxată, a continuat discuția între studenții și elevii, profesorii și preoții însoțitori.

Linia de studiu unitarian a organizat activități suplimentare de după-amiază pentru elevii unitarieni. Discuția episcopului și prezentarea instituției a fost urmată de o prelegere a lui Botond Koppándi despre puterea cuvântului. Pornind de la sfera culturală greacă și prin practica bisericii timpurii, a descris cum cuvântul uman și divin a modelat comunitățile, iar prin exemple personale de serviciu, a vrut să arate tinerilor audienței cum cuvintele rostite în numele lui Dumnezeu prin predicare, îngrijire pastorală și vizite familiale au adesea un impact semnificativ asupra vieții membrilor congregației. A urmat o devoțiune condusă de Norbert Nagy, un student în anul 2 MA, care a ilustrat și puterea formativă, unificatoare a comunității rezidențiale cu experiențe personale. Evenimentul s-a încheiat cu o noapte de quiz informală după o cină comunitară.

Suntem conștienți că nu fiecare elev de liceu care a participat la ziua porților deschise vrea să devină preot. Mulți sunt încă nesiguri, alții sunt siguri că nu vor să urmeze o carieră pastorală, dar au venit din curiozitate. Indiferent de motivul care a adus 155 de studenți la noi, echipa care le-a primit i-a întâmpinat cu sinceră deschidere și a încercat să le transmită ceva care să-i inspire fie în ceea ce privește vocația pastorală, fie să le întărească relația cu biserica. Feedback-ul colectat de la participanți indică faptul că, într-un fel sau altul, evenimentul și-a atins scopul.