Cursuri predate de Kállay Dezső

Cred 4 · Sem 1 · Őszi

În cadrul cursului Introducere în Noul Testament I vă prezentăm condițiile și circumstanțele în care s-a format tradiția sinoptică, inițiem cursantul în esența problemelor sinoptice și în posibilele soluții oferite acestor probleme.

Cred 4 · Sem 2 · Őszi

În cadrul cursului Introducere în Noul Testament II vă prezentăm aspectele de istorie literară (autor, destinatar, locul, timpul și circumstanțele în care au fost scrise, motivul care a stat la baza consemnării lor, forma și structura literară) a Evangheliei după Ioan, a Faptelor Apostolilor și a primelor scrisori ale lui Pavel (1,2 Tesalonieni, 1,2 Corinteni), principalul lor conținut, cele mai reprezentative teme și motive teologice.

Cred 3 · Sem 3 · Őszi

În cadrul cursului Introducere în Noul Testament III vă prezentăm aspectele de istorie literară (autor, destinatar, locul, timpul și circumstanțele în care au fost scrise, motivul care a stat la baza consemnării lor, forma și structura literară) a scrisorilor lui Pavel (Galateni, Romani, Filipeni, Coloseni, Efezeni şi Epistolele Pastorale), principalul lor conținut, cele mai reprezentative teme și motive teologice.

Cred 4 · Sem 2 · Őszi

Fundamentele credinței creștine sunt prezentate în Noul Testament. Acest curs examinează comunitatea creștină primară și învățăturile apostolului Pavel pentru a înțelege cum s-a dezvoltat teologia creștină timpurie. Scopul acestui curs este ca studenții să înțeleagă fundamentele învățăturilor teologice ale comunității creștine primare și ale apostolului Pavel, precum și contextul lor istoric și cultural.

Cred 4 · Sem 1 · Őszi

Sarcina principală a teologiei biblice a Noului Testament este de a înțelege istoria și învățăturile lui Isus din Nazaret, așa cum sunt consemnate în Evanghelii. Scopul ei este de a prezenta rezultatele cercetării despre Isus, problemele metodologice ale studiilor despre Isus și semnificația întrebării referitoare la Isus istoric.

Cred 4 · Sem 1 · Őszi

(H)ermeneutica este știința înțelegerii și interpretării. Scopul său este de a dezvălui sensul manifestărilor umane semnificative (texte și alte semne) și de a le transmite în spațiu și timp. În cadrul acestui curs, vom examina istoria hermeneuticii, cu un accent deosebit pe contribuția sa la înțelegerea textelor biblice.