Raport despre a IV-a Conferință Tavaszy

Între 19-20 martie 2025, Institutul Teologic Protestant din Cluj-Napoca a devenit din nou locul de joacă al teologilor, găzduind a IV-a ediție a Zilelor Tavaszy din Cluj-Napoca, o conferință de teologică sistematică.


Între 19-20 martie 2025, Institutul Teologic Protestant a devenit din nou locul de joacă al teologilor, găzduind a IV-a ediție a Zilelor Tavaszy, o conferință de teologică sistematică. În organizarea evenimentului, Institutului Teologic Protestant i s-au alăturat Colegiul Doctorilor Bisericii Reformate din Ungaria și Facultatea de Teologie Reformată a Universității Babeș-Bolyai, oferind participanților momente istorice. Nu doar din cauza războiului care continuă să facă ravagii în vecinătatea noastră și a norilor amenințători care umbrește lumea noastră, ci și datorită cuvântului de deschidere al rectorului gazdă, dr. Kovács Sándor, care a subliniat că această conferință, organizată pentru a patra oară, a intrat în istoria Institutului. Din partea celor două instituții organizatoare din Cluj-Napoca, dr. Visky S. Béla și dr. Lukács Olga, profesori de teologie, au salutat specialiștii veniți din Bazinul Carpatic, precum și preoții, studenții de teologie și cei interesați. În cadrul celor două zile de întâlniri științifice și prietenești, s-a confirmat ceea ce Visky Béla, organizatorul principal, a subliniat în discursul său de deschidere: „gândurile noastre, exprimările verbale și scrise nu sunt dictate doar de înțelepciunea și pregătirea noastră umană, nu doar de așteptările instituționale și de anumite constrângeri de publicare, ci de acea adevăr divin viu și revigorant care a ghidat și pana vizionarului de pe insula Patmos.” Deși cuvintele scrise sau rostite sunt adesea doar o palidă reflectare a experienței intuitive de înțelegere, iar limitele de timp restrânse au scurtat uneori dezvoltarea ideilor, fiecare lector a încercat să împărtășească o fărâmă din marele adevăr cu ascultătorii. La începutul conferinței, a fost prezentat volumul Látványosság a világnak, care conține prelegerile de la a III-a ediție a Zilelor Tavaszy. În cadrul acestei prezentări, participanții au fost martorii unor momente festive surpriză, iar unul dintre ei a fost chiar destinat. Dr. Horváth Levente, lector la facultatea de teologie a ITP, prezent împreună cu soția sa, a fost omagiat de dr. Kiss Jenő, decanul institutului, cu ocazia celei de-a 65-a aniversări, pentru slujba sa umilă, pe care o desfășoară ca „teolog al harului”, coleg, prieten, profesor – și mult mai mult decât atât. Volumul dedicat pentru Horváth Levente începe cu un interviu realizat de Éles Éva.

Preotul studenților, Kovács E. Bella a deschis „locul de joacă” pentru lectori cu citirea Bibliei și rugăciune – căci, în ciuda seriozității și eforturilor lor intelectuale, toate performanțele lor sunt doar un joc în fața Domnului universului. În acest joc care explorează întrebările (eterne) de viață și moarte, a sosit ca o bombă, cu peste un secol în urmă, lucrarea lui Karl Barth „Der Römerbrief”, care a inițiat un proces ce a transformat radical teologia reformată din Transilvania și Ungaria. Până acum, a trebuit să așteptăm apariția traducerii în limba maghiară a cărții. Conferința a oferit o ocazie potrivită pentru prezentarea cărții A Római levél magyarázata, recent publicată de Editura Exit, pe care traducătorul, dr. Ferencz Árpád, a prezentat-o în cadrul prelegerii de deschidere. Ca o curiozitate, publicul a aflat că traducerea „Römerbrief” în contextul operei lui Barth, deloc tradițională, a fost realizată la doar 15 km de biroul teologului influent din secolul XX din Elveția.

Relatarea evenimentelor de după prânz este o adevărată provocare. „Scrie și ceea ce nu ai văzut!” – deoarece, conform obiceiului, prelegerile au avut loc în două secțiuni paralele. Probabil într-o situație similară a fost creat celebrul hit al formației Piramis: „Nu știu ce să fac, nu știu cum să fie. De ce nu pot fi în două locuri în același timp, O, Doamne, de ce nu am două vieți?” Cine spune că argumentele teologiei sistematice sunt departe de întrebările vieții cotidiene!

Descrierea conținutului celor douăzeci și patru prelegeri depășește cadrul acestui raport. În conformitate cu nivelul și diversitatea anilor precedenți, lectorii au încercat să ofere o mostră din cercetările lor actuale. Doar pentru a stârni curiozitatea, menționăm câteva titluri care exemplifică faptul că prelegerile au extras din profunzimile gândirii creștine de aproape două mii de ani. De la lupta împotriva „puterilor și autorităților” din Noul Testament până la exousiologia secolului XX, de la Crezul de la Niceea până la actualitatea Catehismului de la Heidelberg, au fost abordate numeroase domenii. Au fost reînviate operele unor gânditori cunoscuți și noi din secolul trecut, precum Karl Barth, Pinchas Lapide, Dietrich Bonhoeffer sau Kitamori Kazoh. Au fost prezentate și prelegeri care au abordat subiecte la granița dintre diferite domenii științifice, cum ar fi Dumnezeu și creaturile mitologice populare, abordările antropologice și psihologice ale experiențelor biblice primordiale, modelele de conducere laice și ecleziastice. În mai multe prelegeri, au fost aduse în lumină noile perspective asupra relațiilor ecleziastice și teologice din Transilvania și Ungaria din secolul XX, în care au avut un rol semnificativ și adesea controversat, printre alții, Tavaszy Sándor, Makkai Sándor, Bereczki Albert. De asemenea, nu au lipsit examinările teologice ale provocărilor contemporane, cum ar fi „coridorul protestant” în căutarea etică, manifestările religiozității postmoderne, necesitatea schimbării paradigmei în ceea ce privește existența minoritară sau abordarea pedagogică a inteligenței artificiale. La sfârșitul prelegerilor de aproximativ o jumătate de oră și în pauzele aromate de cafea, a existat posibilitatea de a discuta întrebările și observațiile apărute în timpul prelegerilor, îmbogățind lectorii cu impulsuri valoroase.

Prelegerea de închidere a fost susținută de dr. Fazakas Sándor, laureat al premiului Karl Barth anul trecut, în fața plenului, cu titlul provocator „Biserică fără teologie – teologie fără biserică?”. La sfârșitul prelegerii, a mulțumit dr. Visky S. Béla pentru organizarea și desfășurarea conferinței. A urmat dr. Kolumbán Vilmos József, episcopul nou instalat al Eparhiei Reformate din Transilvania, care a prezentat situația și provocările vieții ecleziastice contemporane, subliniind importanța teologiei sistematice în răspunsul la aceste provocări. În încheiere, a avut loc prelegerea actorului clujean Bogdán Zsolt, „Révében mind a két partnak”, în care au fost aduse la viață versurile lui Kányádi Sándor în sala festivă a institutului.

Dr. Visky S. Béla, organizatorul principal, folosind o formulare spontană, a subliniat că „comunitatea Tavaszy” a avut și în acest an parte de o conferință intelectuală bogată, plăcută prin întâlniri, discuții, comuniune la masă și toasturi, care, dincolo de cadrul academic, poate contribui la formarea unei comunități de teologi sistematici reformați maghiari (și nu numai) din Bazinul Carpatic, la eforturile de reînnoire a vieții noastre ecleziastice și – sperăm – la reflectarea gloriei lui Dumnezeu. Anunțul așteptat nu a lipsit nici de această dată, sub condiția lui Iacob, povestea Zilelor Tavaszy din Cluj-Napoca va continua cu al cincilea act pe 25-26 martie 2026. Până atunci, cei care, citind raportul, ar dori să vizioneze prelegerile prezentate, au posibilitatea să o facă pe canalul https://www.youtube.com/@kptikonferenciak, iar sperăm că la a V-a ediție a Zilelor Tavaszy din Cluj-Napoca vom putea avea în mâini volumul conferinței din acest an.

Debreczeni István