A tudományos diákköri konferencia eredményei

A KPTI által szervezett tehetséggondozási rendezvényen nyolc előadás keretében mutatták be a hallgatók kutatási eredményeiket. A díjak átadására vasárnap került sor a 26. ETDK közös rendezvényén.


A Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézetben évről-évre egyre növekvő tendencia, hogy a tehetséges hallgatók szakdolgozatokhoz vagy saját tudományos érdeklődésükhöz kapcsolódó kutatási eredményeiket a nagyobb nyilvánosság előtt mutatják be, illetve vállalják, hogy egy szakmai zsűri előtt állnak mérlegre. A bemutatott dolgozatok egy része a továbbiakban az OTDK szakbizottságai előtt is bemutatásra kerülhet, illetve publikáció formájában is megjelenhet.

A 2023. május 17.-én szervezett tehetséggondozási rendezvényen nyolc hallgatói előadás hangzott el. A résztvevők közül hét diák a KPTI hallgatója, egy diák pedig a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Református Tanárképző Karának hallgatója volt. A részletes program előadásai elérhetők ezen a linken.

A protestáns teológia szekció rendezvényének megnyitóján Balogh Csaba rektorhelyettes, a KPTI tehetséggondozásért felelős tanára kiemelte, hogy az iskolákat, tanulóközpontokat már ősidők óta a "keresés helyének" tekintették, ahol a diákok rejtélyes ékírás-szövegek értelmét kutathatják, vagy a feltárhatják különböző átfogó tudományágak rejtelmeit. Ezt a kutatásra összpontosító gondolatot jelenítik meg az egykori iskola-elnevezések is. Mezopotámiában az "(Agyag)tábla háza" (bīt ṭuppi), Izraelben az "(Értelem)keresés háza" (bêt hammidraš) volt az iskola neve.

Bár az egyetemi világ gyakori tapasztalata, hogy a tanteremben jelen levő ifjú hallgatók kész válaszokat várnak, a képzésnek ezek az elnevezései mégis inkább azt emelik ki, hogy a felsőoktatás nem az a hely, ahol egyszerűen végső válaszok várnak ránk, hanem sokkal inkább problémákkal és kérdésekkel szembesülünk, amelyre egyéni kutatás útján találhatjuk meg a választ.

"Mi az a legfontosabb tulajdonság, amely egy személyt személyiségében alkalmassá tesz arra, hogy kutató legyen?" - tette fel a kérdést. "Kétségtelenül fontos a szellemi adottság, fontos a jó infrastruktúra, a jó könyvtár, a felszerelt labor és a jó vezető tanár is. De legfontosabb, legalapvetőbb igény és személyiségjegy mégiscsak a kíváncsiság. Az, hogy nem nyugszom bele abba, hogy a kérdésekkel éljek együtt és nem elégszem meg a kész válaszokkal sem." (A megnyitó beszéd szövege letölthető a mellékletből.)

A megnyitó után következett a kutatások rövid bemutatása. Az eseményt Tóth Henrietta Beatrix, negyedéves hallgató moderálta. A 15. perces prezentációt 5 perces vita követte, amelynek keretében leginkább a zsűri kérdéseire kellett meggyőző választ adniuk az előadóknak.

A szakmai zsűri tagjai:

  • Dr. Kató Szabolcs Ferencz (elnök)
  • Dr. Geréb Zsolt
  • Dr. Kovács Szabolcs
  • Dr. Lakatos Sándor
  • Dr. Ősz Sándor Előd
  • Dr. Püsök Sarolta

A zsűrinek nem volt könnyű dolga, mert a bemutatott dolgozatok kivétel nélkül komoly munkáknak bizonyultak, s a pontszámok között minimális eltérések alapján kellett meghozni a végleges döntést. Kató Szabolcs Ferencz, a bizottság elnöke éppen ezért arra biztatta a megmérettetést vállaló diákokat, hogy ne csüggedjenek el, ha nem lesznek ott a helyezést elérők listáján. Önmagában már az is komoly eredmény, hogy a TDK dolgozathoz kapcsolódó kutatást végigviszik és vállalják azt, hogy ezt szakmai zsűri és egy nagyobb közönség előtt is bemutatják.

Az esemény végeztével az előadók, a zsűri és a rendezvény résztvevői közös állófogadáson vehettek részt a KPTI konviktusán.

A díjak átadására vasárnap, 2023. május 21.-én került sor, a 26. ETDK közös zárórendezvényén. A zsűri értékelései alapján a protestáns teológiai szekció helyezései a következőképpen alakultak:

  • I. díj: Bíró Beatrix (MA 1. év) és Jónás Norbert (MA 1. év) (két önálló szakdolgozat)
  • II. díj: Nagy Eszter (MA 1. év)
  • III. díj: Demeter Ágnes (BA 4. év)
  • A KPTI különdíja: Nagy Norbert (MA 1. év) és László Orsolya (BA 3. év)

Az eseményen részt vevő, illetve a helyezést elérő diákjainknak gratulálunk a kitartó munkáért, a szép eredményekért. A KPTI köszöni a vezető tanárok támogató hozzáállását, elkötelezett munkáját, és köszöni az esemény szervezésében és lebonyolításában nyújtott hallgatói segítséget.

A protestáns teológia szekció lebonyolításának anyagi hátterét a magyar Nemzeti Tehetség Program biztosította. Támogatóinknak köszönjük a hozzájárulást!

Támogató