Libri Peregrinantes. Erdélyi protestáns diákok külföldi egyetemjárása könyveik tükrében

Kurta József: Libri Peregrinantes. Erdélyi protestáns diákok külföldi egyetemjárása könyveik tükrében. Kolozsvár: Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet
kedd, 2017, Május 23 - 18:00

A 16. századtól napjainkig jelentősen meghatározza az erdélyi protestáns egyházak szellemiségét a külföldi egyetemekkel való kapcsolattartás. Míg a 16–18. században egy kényszer-szülte lehetősége volt az erdélyi protestáns egyháziak továbbtanulásának a peregrináció, a későbbiekben az ismeret- és tapasztalatszerzés, és a kapcsolatépítés alkalmai lettek a külföldi tanulmányutak. Az ilyen módon kialakult európai eszmei áramlás és kapcsolatrendszerek kutatása és bemutatása nemzetközi szinten is jelentős eredményeket hozott.

A Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet könyvtárának jelentős muzeális állománya nagyrészt külföldet járt egyháziak hagyatékából épült fel. Így adódott a lehetőség, hogy a könyvek által megrajzoljuk egykori tulajdonosaik szellemi profilját, és bemutassuk azt az európai kitekintésű szellemi és emberi kapcsolatrendszert, amely a peregrinációs utak révén létrejött.

A kiállítást megnyitja Ft. Kató Béla, az Erdélyi Református Egyház püspöke, bemutatja Kurta József, a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet főkönyvtárosa.

A kiállítás 2017. május 24 és november 15 között tekinthető meg, hétfőtől-péntekig 9–16 óráig. Csoportok látogatása esetén kérjük, hogy előre jelezzék látogatási szándékukat a konyvtar@proteo.hu emailcímen!

A kiállítás szervezését a Nemzeti Kulturális Alap támogatta. Szakmai partnerek: Magyar Unitárius Egyház Kolozsvári Gyűjtőlevéltára, Erdélyi Református Egyházkerületi Levéltár.

Támogató