Kölcsönös bátorítás. Németalföldi és erdélyi peregrinusok találkozása

Kölcsönös bátorítás. Németalföldi és erdélyi peregrinusok találkozása. Kolozsvár: Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet
csütörtök, 2018, Október 11 - 14:00 - péntek, 2018, Október 12 - 15:00

A Teológiai Intézet kétnapos értekezletet szervez az utóbbi fél évszázadban zajlott németalföldi‒erdélyi egyetemjárásról. Mind a Németalföldről hozzánk jött lelkipásztorok, mind az Erdélyből németalföldi egyetemekre mentek arról tanúskodnak, hogy a tanulmányi eredményeken túl ez a kapcsolat azt szolgálta, hogy „egymás hite által kölcsönösen erősödjünk és vigasztalódjunk” (Róm 1,11‒12).

A rendezvény célja, hogy az első Erdélyben tanult holland teológus-pár Kolozsvárra jövetelének 50. évfordulója alkalmából találkozzanak a németalföldi és erdélyi peregrinusok: azok, akik hollandiai egyetemekről Kolozsvárra jöttek, és azok, akik a kolozsvári teológiáról hollandiai egyetemekre mentek. Vegyük számba az elmúlt fél évszázadban zajlott egy-, majd kétirányú egyetemjárás eredményeit, kölcsönös gyümölcseit. Idézzük fel, hogyan törte át az első 18 hollandiai lelkipásztor a vasfüggönyt, hogyan találkozott a peregrinusok személyében és szemléletében a kétféle teológiai és egyházi hagyomány, hogyan ütközött vagy hogyan békült össze a két eltérő társadalom és kultúra.

Huszonnégy németalföldi peregrinus járt a Teológiánkon az elmúlt ötven évben. Legtöbbjük magiszteri tanfolyamot is végzett. Közülük ketten Kolozsvárt nyertek doktori címet. Az előkészítő bizottság közel ötven olyan erdélyi peregrinusról tud, akik Hollandiában tanultak. Közülük tízen magiszteri fokozatot, négyen doktori kitüntetést szereztek.

A kölcsönös egyetemjárás az egyházi‒gyülekezeti kapcsolatok révén negyven-, hatvan- vagy százszoros gyümölcsöt hozott. Tisztelettel hívjuk mind az egykori és jelenlegi peregrinusokat, mind azokat, akik az egyetemjárás ügye vagy személyes kapcsolatok révén érintettek, vegyenek részt az októberi találkozón.

Regisztráció

A találkozó megszervezéséhez szükség van az előzetes regisztrációra. Az ünnepi állófogadáson (október 11) és közös záróebéden (október 12)
való részvétel csak azok számára biztosított, akik előzetesen regisztráltak az eseményre. A regisztráláshoz használja az alábbi linket:

http://proteo.hu/esemenyek/9257/regisztracio