Vékony Roland első helyezést ért el az ETDK teológiai szakcsoportjában

Roland újszövetségi témakörben írt dolgozatot, Időszemlélet és eszkatológia Cullmann teológiai gondolkodásában címmel. A dolgozat megvédésére 2015. május 22-én került sor.


Miután egy sereg a háború első csatáját megnyerte, fontos, hogy az utolsóban is győzelmet arasson. Így lesz teljessé a győzelem. De vajon a háború teljes ideje alatt, sőt az utolsó ütközetben is, nem harcol-e erőteljesebben a sereg, ha tudja: az első, döntő győzelem már az övé? Ezt a hasonlatot használja Oscar Cullmann annak illusztrálására, hogy Isten országa már akkor elkezdődött, amikor Krisztus feltámadt. Ő ezt a pillanatot az idők közepének jelöli: ebből kiindulva kell mindent értelmezni az üdvtörténetben. A hívő így sokkal biztosabb életet élhet, ha tudja: már övé a győzelem. Cullmann ezen tanítását azonban sok kritika érte.

Vékony Roland dolgozatában Cullmann ezen eszkatológiai szemléletének bemutatásával, kritikájával és értékelésével foglalkozik. A zsűri által első helyezéssel jutalmazott dolgozat díjának átadására vasárnap, május 24-én került sor a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Aula Magna termében.

Gratulálunk a kitűnő eredményért!