Együttműködési szerződést írt alá a Teológiai Intézet és a Sárospataki Református Teológiai Akadémia

A szerződés értelmében a két intézmény az eddig is fennálló informális kapcsolatokat fogja tovább építeni a kárpátmedencei lelkészképzés területén.


A Sárospataki Református Teológiai Akadémiát már régóta szoros szálak fűzik a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézethez. A két intézmény között az 1990-es évek kezdetétől létezik oktatói és hallgatói cseretevékenység. A néhány évvel ezelőtt elindult Erasmus+ program pedig tovább erősítette ezeket a korábbi kapcsolatokat, anyagi alapot teremtve a széleskörű mobilitáshoz.

2016. október 15-én a Sárospataki Akadémia dísztermében a két intézmény rektora, Füsti-Molnár Szilveszter és Kállay Dezső együttműködési szerződést írt alá, amelynek értelmében a jövőben tovább ápolják a fennálló viszonyokat és igyekeznek azokat hivatalosan is szorosabbra vonni. A szerződés tartalmazza az olyan jövőbeni oktatói és tudományos-kutatási területen történő együttműködési lehetőségeket, mint közös képzések indítása, közös kutatási projektek és konferenciák szervezése, valamint a könyvtárak közötti együttműködés.

A Teológiai Intézetet Kállay Dezső rektor, Adorjáni Zoltán szenátus elnök és Balogh Csaba dékán képviselték.