Elkezdődött a 2024-2025. akadémiai év

2024. szeptember 15-én ünnepi keretek között nyitották meg a tanévet a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézetben. Az akadémiai évnyitón elhangzott a rektori beszéd és fogadalmat tett az új első évfolyam. A 2024-2025-ös tanévre 116 hallgató iratkozott be.


2024. szeptember 15-én ünnepi keretek között nyitották meg a tanévet a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézetben. A délelőtti istentiszteleten Dénes István Lukács, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület főjegyzője, a 100. zsoltár szavaival biztatta a teológus hallgatókat, hogy hálaadással a szívünkben készüljenek a szolgálatra, és mindig örömmel szolgáljanak.

A délután tartott évnyitó ünnepély a hagyományokhoz híven liturgikus keretben zajlott, ahol az újonnan belépő elsőévfolyam évfolyamfelelős tanára olvasott igét és imádkozott Isten áldásáért. Éles Éva, az elsőév felelős tanára, Pál apostol areopáguszi beszédből (ApCsel 17,16–34) idézett, sugalmazva, hogy olyan felkészültséggel és leleménnyel kell a ma lelkipásztorának is hirdetnie az evangéliumot, ahogy azt Pál apostol is tette a tudós filozófusok között felhasználva saját érvrendszerüket.

Az igehirdetést követően Kovács Sándor rektor évnyitó beszédében Jókai Mórról értekezett. Egyrészt felmutatta, a művelt író mennyire jó ismerője volt a vallásoknak, másrészt pedig felhívta a figyelmet, szórakoztató regényei még mindig mennyire építőek lehetnek a szellemi irányzatok megismerésére vágyó olvasóknak. (A rektori beszéd teljes terjedelmében letölthető a mellékletből.).

A rektor a megnyitó beszédet az intézet jelenlegi hallgatói számainak ismertetésével zárta. A 2024–2025-ös tanévre a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézetben összesen 116 hallgató iratkozott be (58 az Erdélyi Református Egyházkerületből, 34 a Királyhágómelléki Református Egyházkerületből,18 a Magyar Unitárius Egyházból és 6 A Romániai Evangélikus-Lutheránus egyházból. Az első évfolyamra összesen 22 diák nyert felvételt, ebből 18 református, 2 unitárius és 2 evangélikus hallgató.

A rektori beszédet követően sor került az elsőéves hallgatók ünnepélyes fogadalomtételére, amelyben teológushoz méltó magatartásra és a szolgálatra való hűséges felkészülésre tettek esküt a frissen felvett hallgatók. Az ünnepélyt az Intézet vegyeskarának előadásában a Gaudeamus című diákdal tette színesebbé, majd az ünnepély rázásaként elénekelt himnusz után a megnyitó meghívottjai, világi és egyházi vezetők, állófogadáson vehettek részt.