Új kezdet a KPTI zenei életében

A zene terén az idei tanév kezdete mástól is új kezdet volt. A 2020-as év folyamán a KPTI vegyeskara számára az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett pályázat támogatásával hangszereket vásároltunk. Az énekkar műsorát az európai és a magyar egyházi kórusirodalom művei alkotják, de évek óta felvállaltuk, hogy megszólaltassunk minőségi egyházi könnyűzenét is.


A koronavírus járvány a felsőoktatási intézményekben is fejre állította az addig megszokott, beolajozottan működő munkaütemet. A KPTI vegyeskara szinte másfél évig kénytelen volt szünetelni. Tavaly 2020. márciusa óta az igazi kórus-munka csak idén szeptember végén kezdődhetett el. Örömmel érkeztek a kóruspróbákra a régi kórustagok és kíváncsian csatlakoztak új énekelni vágyó teológiai hallgatók is. Hiányzott a közös éneklés. Hiányzott az, hogy a zene erejével is hirdessük a ránk bízott örömüzenetet.

De a zene terén az idei tanév kezdete mástól is új kezdet volt. A 2020-as év folyamán a KPTI vegyeskara számára az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett pályázat támogatásával hangszereket vásároltunk. Az énekkar műsorát az európai és a magyar egyházi kórusirodalom művei alkotják, de évek óta felvállaltuk, hogy megszólaltassunk minőségi egyházi könnyűzenét is. Ehhez mindeddig vendégzenészek közreműködésére volt szükségünk, vagy saját diákjaink saját hangszereiken, illetve kölcsönkért hangszereken adták a kórushoz a hangszeres zenei hátteret. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázati támogatásával azonban most lehetőségünk van arra, hogy állandó saját zenekaraink legyenek. A diákjaink által KPTI Band névre keresztelt egyházi könnyűzenei együttes számára teljes felszerelést vásároltunk (zongora, basszus gitár, akusztikus gitár, dobfelszerelés), és célunk, hogy az ún. egyházi ifjúsági énekeken kívül hagyományos egyházi énekeket is játszunk könnyűzenei feldolgozásban. A régi magyar egyházi énekek autentikusabb megszólaltatásának érdekében pedig teljes blockflöte-családot is vásároltunk. A KPTI vegyeskara és a KPTI Band közös műsorokkal készül.

A kóruspróbák és zenekari próbák elkezdődtek az ősszel. A zenekarral két csoportban próbálunk, a közeljövőben hangszeroktatást is szeretnénk biztosítani azoknak, akik kevésbé uralják a hangszerüket. Nehézkes az újraindulás, illetve az elindulás. A járvány újabb hulláma sem könnyítette meg a helyzetet. De örömmel készülünk a KPTI karácsonyi ünnepélyére, ahol zengő énekszóval és muzsikával hirdethetjük az angyalok örömüzenetét: „Dicsőség a magasságban Isten, és a földön békesség, és az emberekhez jóakarat.” (Lk 2,14).

Támogató